Nisan sonunda hükümet tarafından devreye alınan uygulama ikili ticareti zora soktu: Irak’la 72 saat krizi

Irak’a Yapılan İhracatta Yeni Düzenleme İhracatçıları Zora Soktu

Türkiye’nin önemli ticaret ortaklarından biri olan Irak’ta ürünlerin sınır geçişinden itibaren en geç 72 saat içerisinde yeni bir manifesto düzenlenerek güneye ulaştırılması kararı, ihracatçıları zora soktu. Yeni düzenlemenin kaldırılmasını bekleyen ihracatçılar, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek olan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşülerek sorunun çözümünü istiyor.

Ankara’da yapılacak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 4. toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler masaya yatırılacak. Irak merkezi hükümeti tarafından yakın zamanda devreye alınan bu düzenleme, Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatı olumsuz etkiliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre Türkiye’nin Irak’a ihracatı, geçen yılın ocakaralık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9.8 artarak 10 milyar 698 milyon 863 bin dolara yükseldi. En fazla ihracat yapılan sektör, 2 milyar 147 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri oldu. Türkiye’den Irak’a en fazla ihracat 3 milyar 89 milyon dolarla İstanbul’dan yapılırken onu Gaziantep, Mardin, Şırnak ve Mersin izledi.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, yılın başında yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 2025’te 30 milyar dolar olduğunu belirtmişti.

‘SÜREKLİ BİR SORUN’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, söz konusu uygulamayı, “Irak’ta sürekli yaşanan rutin sorunlardan biri” olarak nitelendirdi. Bu hafta içerisinde çözüm beklediklerini belirten Kileci, “Habur Sınır Kapısı’ndan bizden günde 2 bin araç geçerken Irak tarafında bu sayı 750-800 civarında kalıyor, bu da sıkışıklık yaratıyor. Irak hükümeti kendi üretimlerini desteklemek için bu tür uygulamalara başvurabiliyor. Özellikle tüketim süresi kısa olan gıda ürünlerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

‘HER KALEME AYRI MANİFESTO’

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ise ihracatçıların karşılaştığı bürokratik engellerin hedeflere ulaşmayı zorlaştırdığını belirtti. Daha önce taşıt başına tek bir manifesto yeterli olurken artık Irak’ın kuzeyinde farklı araçlara yüklenen her taşıt ve her ürün kalemi için ayrı manifesto hazırlanması gerektiğini aktaran Kadooğlu, “Bu uygulama ihracatçıların Irak’ın kuzeyindeki depolama ve dağıtım sistemleriyle uyumlu değil. Operasyonel aksamalara ve maddi kayıplara yol açıyor” dedi.

Related Posts

Avrupa borsaları haftaya karışık başladı! (5 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,8 değer kaybederek 535,98 puana gerilerken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,2 artışla 23.112 puana yükseldi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 1,2’lik kazançla 8.596,35 puandan işlem görüyor. İtalya …

Maaşını bu 3 bankaya taşıyan emekliler sevinçten havalara uçacak. Çıtayı zirveye taşıdılar

Emekli maaş promosyonları 2025’te rekor kırıyor! Yapı Kredi ve ING 25.000 TL’ye varan ödemelerle öne çıkarken, VakıfBank 27.000 TL ile zirvede. Bankalar arasındaki yarış kızışıyor. 2025 yılında emekli maaşlarına yapılan zam, bankalar arasında …

Yabancı filmlere yüzde 100 vergi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da açıkladığı ek gümrük tarifelerinin ardından sektörel vergileri getiriyor. Bu kez ek gümrük film sektörüne geldi. Trump, Amerikan film sektörünün merkezi Hollywood’un harap olduğunu söyleyip, ülkeye giren yabancı …

İndirim geliyor! İşte güncel akaryakıt fiyatları

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, sektör kaynaklarından öğrenilen bilgiye göre otogazın fiyatı 1 lira 20 kuruş düşecek. İndirimin …

Yatımcılar dikkat: Altında ‘Fed’ hareketi

Altın 2 haftalık kaybından sonra bu hafta gerçekleşecek Fed’in faiz kararı öncesi yükselişe geçti.

İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Ekonomik kriz, reel sektörde çöküş sinyallerini artırıyor. 2024’ü finansmana erişimde tıkanıklık, üretimde daralma ve rekabet gücünde kayıpla kapatan şirketler, 2025’e konkordato dosyalarıyla girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir