Trump’tan yapay zeka hamlesi: Biden’ın kısıtlamalarını kaldırıyor!

Trump, Biden’ın Yapay Zeka İhracatı Kısıtlamalarını Kaldırmayı Planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump, yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatının sıkılaştırılmasına yönelik düzenlemeyi kaldırmayı ve yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor.

Dün Ticaret Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Trump yönetiminin Biden dönemine ait ihracat sınırlamalarını iptal etmeye hazırlandığı ve bu kuralların yerini alacak yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı belirtildi.

Sözcü, yetkililerin mevcut kademeli sistemden memnun olmadığını ve bu kuralların uygulanabilir olmadığını düşündüklerini ifade etti.

Yeni kuralların ne zaman belirleneceğine ve açıklanacağına dair net bir zaman belirtilmezken konu hakkındaki tartışmaların devam ettiği belirtildi.

Basit Kurallarla Amerikan İnovasyonu Desteklenecek

Ticaret sözcüsü, “Biden’ın yapay zeka kuralı aşırı karmaşık, aşırı bürokratik ve Amerikan inovasyonunu engelleyecek. Bu kuralı, Amerikan inovasyonunu serbest bırakan ve Amerikan yapay zeka hakimiyetini sağlayan çok daha basit bir kuralla değiştireceğiz” dedi.

Değişiklikler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere birçok ülkenin yapay zeka çiplerini satın alma kısıtlamalarına tepki gösterdiği Orta Doğu gezisi öncesinde gündeme geldi.

Biden’ın aldığı düzenleme kararı 15 Mayıs’ta yürürlüğe girecekti.

Biden’ın Getirdiği Kısıtlamalar Nelerdi?

Eski ABD Başkanı Joe Biden görevin son günlerinde ABD’nin yapay zeka çiplerinin ihracatına ilişkin bazı kademeli kısıtlamalar getirmişti.

Biden’ın açıkladığı kısıtlamalar üç kademeden oluşuyordu.

Düzenlemeye göre; 17 ülke ve Tayvan sınırsız çip alabilen ilk kademede yer alırken, diğer 120 ülke ise alabileceği çip sayısında sınırlamaya tabi tutuluyordu.

Üçüncü kademede ise Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi endişe duyulan ülkeler çipler ihracatından tamamen men edilmişti.

Related Posts

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Kiracılar dikkat: O işlem e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine kavuştu. Bu yenilikle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki işlemlerin daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. Sistem, dolandırıcılıkla mücadeleye de önemli katkı sağlayacak.

TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı …

Avdagiç’ten ‘belirsizlik’ uyarısı: Türkiye hazırlıklı olmalı

İstanbul Ticaret Odası’nın mayıs ayı Meclis toplantısında konuşan Avdagiç, küresel şirketlerin, jeopolitik gerilimler, pandeminin ardından değişen tedarik zinciri yapısı ve Çin’in içine dönük politikaları nedeniyle alternatif yatırım bölgelerine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir