4 saatlik uyku ile dinç kalanların sırrı: Yeni bir genetik mutasyon keşfedildi

California Üniversitesi Araştırmaları: Yeni Genetik Mutasyon ve Uyku

California Üniversitesi’nde San Francisco’daki araştırmacılar, nadir bir genetik mutasyonun uyku üzerindeki etkilerini inceleyerek ilginç bir keşifte bulundular. Bu mutasyonu ilk kez bir insanda tespit ettikten sonra, genetik olarak değiştirilmiş fareler üzerinde yapılan testlerde mutasyonun uyku sürelerini nasıl etkilediğini gözlemlediler. PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, mutasyona sahip fareler normal farelere göre ortalama 31 dakika daha az uyudu. Uyku yoksunluğu yaşadıklarında ise bu süre 54 dakikaya kadar çıktı.

Genetik olarak insanlara daha fazla benzerlik gösteren farelerin, günde yaklaşık 12 saat uyuduğunu düşünürsek, mutasyonun insanlar üzerindeki potansiyel etkisinin oldukça büyük olabileceği öngörülüyor. Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan nörolog ve genetikçi Ying-Hui Fu, “Bu insanlar, uyku sırasında vücutlarının detoks yapma ve hasarları onarma süreçlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştiriyorlar” diyor.

Normalde uyku eksikliği yorgunluk, unutkanlık ve kalp hastalıkları riskinde artış gibi olumsuz etkilere neden olabilirken, bu nadir mutasyona sahip bireylerde benzer etkilerin gözlenmediği belirtiliyor. Hatta bu kişiler uzun süre uyuduklarında kendilerini kötü hissettiklerini ifade ediyorlar.

Daha önce yapılan araştırmalarda kısa uyku ile ilişkilendirilen dört farklı gen ve bu genlerde beş mutasyon tespit edilmişti. Yeni keşfedilen SIK3-N783Y mutasyonu, “uyku hali” ile bağlantısı bilinen SIK3 genindeki altıncı mutasyon olarak kayda geçti.

Araştırmacılar, bu tür genetik farklılıkları anlayarak, gelecekte uyku bozukluklarına karşı daha etkili tedaviler geliştirmeyi hedefliyorlar. Doğal olarak kısa uyuyan bireylerin uyku verimliliğinden ilham alarak, genel olarak toplumun uyku sağlığını iyileştirmeyi amaçlıyorlar.

Related Posts

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Türk Okçuluğu Şampiyonası Sakarya’da başladı

YURTLİG Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, Sakarya’nın Karasu ilçesinde başladı. Büyük kadınlar ile erkekler olmak üzere iki kategoride düzenlenen ve yarın sona erecek turnuvada 11 ulusal hakem görev yapıyor.

Bilim insanlarının muzları sarı tutmak için kullandıkları numara: Buzdolabında veya alüminyum folyoda saklanmıyor!

İngiltere merkezli biyoteknoloji şirketi Tropic, muzların hızlıca kararmasını önleyen “GEiGS” adlı yeni bir gen susturma tekniği geliştirdi. Bu sayede işlem gören muzlar, doğal renk ve lezzetini haftalarca koruyarak hem tedarikçilerin nakliye sürecine esneklik kazandırıyor hem de gıda israfını önemli ölçüde azaltma vaadi sunuyor.

Casio, karbon fiber saat modelini tanıttı!

Casio, dayanıklılığıyla öne çıkan G-Shock serisine yeni bir model ekledi. MTG-B2000YBD-2A kod adıyla duyurulan saat; karbon fiber takviyeli yapısı, metal bileziği ve akıllı işlevleriyle dikkat çekiyor. Japonya’da yaklaşık 1.280 dolarlık fiyat …