İnşaat sırasında işçiler buldu, 120 yıl sonra gün yüzüne çıktı! ‘Rus kırbacının korkusu altında berbat bir hayat yaşıyoruz’

Restorasyon Sırasında Bulunan 120 Yıllık Mektup: Rus Kırbacının Korkusu Altında Lehlerin Hayatı

“Değerli Beyefendiler,

Şu an içinde bulunduğumuz halleri size anlatmaya niyetlendim. Rus İmparatoru 2’nci Nikolay döneminde Rus idaresinin baskısı, Rus kırbacının korkusu altında inleyen biz Lehler, berbat bir hayat yaşıyoruz.”

Polonya’da bulunan duvarda gömülü bir mektupta yer alan bu sözler, 1905 tarihli bir mektupta gün yüzüne çıktı. Kazimierz Biskupi kasabasında bulunan 16’ncı yüzyıldan kalma bir manastırın restorasyonu sırasında keşfedilen mektup, köyün tarihi hakkında önemli bilgiler içeriyor.

Restorasyon çalışmaları sırasında manastırın girişinde bulunan haçın yerinden sökülmesiyle ortaya çıkan mektup, 1900’lerde Kazimierz Biskupi’de yaşamış nalbant Karol Szulc tarafından kaleme alındı.

Belediye Başkanı: “Harika Bir Sürpriz”

Kazimierz Biskupi Belediye Başkanı Grzegorz Maciejewski, keşfi sosyal medyada duyurarak “Hepimiz için harika bir sürpriz bu” dedi. Mektubun kasaba tarihine ışık tuttuğunu belirten Maciejewski, Szulc’un mektubunu Rusya’nın baskıcı politikaları döneminde yazdığını ifade etti.

Mektupta, 1905 Rus Devrimi ve Rus-Japon Savaşı gibi önemli tarihi olaylara da değiniliyor. Szulc, mektubunda savaşın vahşetini ve kasabada yaşananları anlatıyor. Mektup, köy papazının çabalarıyla inşa edilen kiliseye de değiniyor.

Lehlerin Mücadelesi ve Çarlık Dönemi

Polonya’nın o dönemki durumuna da değinen mektup, Rus İmparatorluğu’nun baskıcı politikaları ve Leh halkının yaşadığı zorluklara ışık tutuyor. Lehlerin talepleri karşılık bulmadığı gibi, çarlık yönetimi büyük baskı ve şiddet uyguluyordu.

Çarlık rejiminin karanlık yıllarında, Leh halkı ulusal özgürlük ve hak arayışlarını sürdürdü. Ancak bölgede sıkı yönetim ilan edilerek binlerce kişi cezaevlerine veya sürgüne gönderildi. Çar Nikolay’ın devrilmesiyle birlikte Lehlerin yaşadığı baskılar da son buldu.

Çar Nikolay’ın Sonu

Çar Nikolay, 1905 ayaklanmalarını atlattıktan sonra yönetimde reformlar yaparak devrilmekten kurtuldu. Ancak 1917’de Rus Devrimi ile tahttan indirilerek sürgüne gönderildi ve sonrasında infaz edildi. Nikolay’ın ve ailesinin ölümü, Rusya’nın tarihinin karanlık sayfalarından biri olarak hatırlanıyor.

Related Posts

Trakya’da iki haftada 2 bin 750 dekar ekili alan yandı

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da hububat biçim sezonundaki yangınlarda 2 bin 750 dekar ekili alan zarar gördü. Bölgede buğday ve arpa hasadı devam ediyor.

Erdoğan’dan Trump’a 47 milyar dolarlık söz

NATO Genel Sekreteri Rutte, Lahey’de düzenlenen  NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde tüm üye ülkelerin savunma bütçelerini GSYH’lerinin en az yüzde 5’ine çıkarmayı taahhüt eden anlaşmaya imza attıklarını belirtti. ABD Başkanı Donald Trump’ın uzun zamandır kabul edilmesini istediği anlaşma ile Türkiye, yıllık 22,8 milyar dolar olan savunma harcamalarını 47 milyar dolar yükselterek 70 milyar dolar seviyesine çıkaracak.

MHP’de 11 büyükşehirde baraj krizi!

ORC Araştırma, Mayıs ve Haziran Siyasi Partilerin Oy Oranları Araştırması’na göre hazırladığı 30 büyükşehirdeki parti oy oranlarını kamuoyu ile paylaştı. MHP’nin 11 büyükşehirde baraj altında olduğu görüldü.

Fatih Altaylı’dan ‘Silivri günlüğü’

YouTube yayınındaki sözleri gerekçe gösterilerek tutuklanan Fatih Altaylı Youtube üzerinden ikinci kez ‘boş koltuk’ yayını açtı.

Son Dakika… Adana’da korkutan deprem: Çevre illerden hissedildi

Son Dakika… Adana’nın Saimbeyli ilçesinde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Öğrenci tarikata emanet

TÖBSEN Genel Eğitim Sekreteri Serkan Bebek, dini ağırlıklı yaz okularına “Bu programlar mürit devşirme aracı olarak kullanılıyor” diyerek tepki gösterdi.