İlgaz Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Oxford’dan çarpıcı araştırma: Dünya’daki suyun sırrı çözüldü

Oxford Üniversitesi ve İngiltere'nin senkrotron bilim tesisi, Dünya’daki suyun kökenine dair çarpıcı ipuçları ortaya koydu. Bu keşif, gezegenimizin oluşum süreci ve evrensel su döngüsüne ışık tutuyor. İşte araştırmanın dikkat çeken detayları…

Yeni Araştırma: Dünya’daki Su, Gezegenin Yapısında Doğal Olarak Bulunuyor Olabilir!

Bugüne kadar bilim insanları, Dünya’daki suyun gezegen oluştuktan sonra su içeren gök taşları ve kuyruklu yıldızlarla geldiğini düşünüyordu. Ancak son yapılan araştırmalar, suyun gezegenin yapı taşlarında doğal olarak bulunabileceğini ortaya koydu.

Araştırma kapsamında, Dünya’nın ilk oluşum sürecindeki kayalarla benzer bileşime sahip nadir gök taşları olan ‘enstatit kondrit’ (EC) incelendi. Yapılan gelişmiş X-ışını analizleriyle, bu gök taşlarında Dünya okyanuslarının oluşması için yeterli miktarda hidrojen bulunduğu belirlendi.

Oxford Üniversitesi’nden yer bilimci Dr. James Bryson, “Gezegenimizi oluşturan malzemenin, daha önce düşündüğümüzden çok daha fazla hidrojen içerdiğini artık biliyoruz. Bu da Dünya’daki suyun sonradan değil, doğal süreçlerle oluştuğu fikrini destekliyor” dedi.

Araştırmacılar, hidrojenin kaya örneklerinin dış etkenlerle kirlenmemiş alanlarında bulunduğunu belirledi. Bu durum, hidrojenin gök taşına sonradan bulaşmadığını ve doğal olarak içerdiğini gösteriyor.

Oxford Üniversitesi’nden Dr. Thomas Barrett ise “Numunelerde hidrojen sülfür tespit ettiğimizde çok heyecanlandık. Bu, hidrojenin Dünya’ya sonradan değil, baştan itibaren gezegenin yapısında bulunduğuna dair önemli bir kanıt” ifadelerini kullandı.