Prof. Dr. Serra Kamer, “Kanserle savaşta yan yana olmalıyız”

Dünya Kanser Günü: Birlikten Güç Doğar!

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüme sebep olan hastalıklar arasında ikinci sırada yer alıyor. Maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olarak bilinen kanser, yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisini de olumsuz etkiliyor. Erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalık olan kansere dikkat çekmek amacıyla 1-7 Nisan tarihleri arasında çeşitli farkındalık çalışmaları yürütülüyor.

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Serra Kamer, kanserle mücadelenin önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Serra Kamer, “Bu yılın Dünya Kanser Günü Teması olan ‘United by Unique – Birlikten Güç Doğar’, bizlere kanserle mücadelenin sadece tıbbi bir çaba değil, aynı zamanda toplumun tüm paydaşlarının ortak sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor. Kanser; hastayı, ailesini, sağlık çalışanlarını, sivil toplum kuruluşlarını, akademiyi ve karar vericileri aynı hedef etrafında bir araya getiren bir süreçtir. Bu hedef, daha sağlıklı, daha bilinçli ve daha dirençli bir toplum inşa etmektir. ‘Birlikten güç doğar’ anlayışıyla hareket ettiğimizde, kanserin önlenmesinden tedavisine, hasta bakımından psikososyal desteğe kadar her aşamada daha etkili, daha sürdürülebilir çözümler geliştirmek mümkündür. Sağlık sistemlerinin dayanıklılığı, kurumlar arası iş birliği, toplumun bilinçlenmesi ve hastaların desteklendiği çalışmalar bu birliğin en somut yansımalarıdır.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Serra Kamer, kanserle mücadelede birlikten güç alınması gerektiğini vurguladı.

“Üniversitemiz bünyesindeki Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak biz de bu birlik ruhuyla; bilimsel araştırmalardan multidisipliner hasta yönetimine, halk eğitiminden toplumsal farkındalık kampanyalarına kadar pek çok alanda çalışmalar yürütmekteyiz. Kanserle mücadelede yalnız değiliz ve kimse yalnız kalmamalı. Bu özel haftada gelin hep birlikte ses olalım. Kanserle savaşta yan yanayız. Bilimde, bakımda, bilgide birleşiyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki; birlik olduğumuzda, kanseri yenme yolunda umut büyür.” diye konuşan Prof. Dr. Serra Kamer, kanserle mücadelede birlik olmanın önemine değindi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

Bayram tatilinde seyahat edecekler dikkat: Hijyeni göz ardı etmeyin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleşecek bu büyük hareketlilikte, hijyen kurallarının önemine dikkat çeken uzmanlar, ishalden üst solunum yolu enfeksiyonları, hatta tüberküloz, kızamık gibi daha ağır seyredebilen hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele için toplu taşımada alınması gereken önlemlere ve toplu taşımalardaki hijyen bilincinin önemine vurgu yaptı.