Sessiz tehlike: Beyin implantları bakterilere kapı aralıyor

Beyin İmplantları, Bakteri Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Felç, epilepsi ve diğer nörolojik hastalıkların tedavisinde umut vadeden beyin implantları, şimdi yeni bir riskle karşı karşıya.

ABD’deki Case Western Reserve Üniversitesi’nden bilim insanları, yaptıkları araştırmada, implant uygulanan beyin dokusunda bakterilerin varlığını tespit etti. Bu bakterilerin, inflamasyon oluşturarak implantların uzun vadedeki başarısını olumsuz etkileyebileceği belirlendi.

Araştırma, prestijli bilim dergisi Nature Communications’da yayımlandı ve beyin implantları alanındaki tasarımları kökten değiştirebilecek potansiyele sahip.

Bağırsaktan Beyne Uzanan Yol

Araştırmada fare beyinlerine yerleştirilen mikroelektrotlar incelendi. Bilim insanları, bu beyin dokularında bağırsak kökenli bakterilere ait DNA izlerine rastladı. Bu durum, implant yerleştirilirken kan-beyin bariyerinde oluşan hasarın bakterilere geçişine izin verdiğini gösteriyor.

“Bu bulgu, bu alandaki bakış açımızı tamamen değiştirecek” diyen araştırmanın baş yazarı George Hoeferlin, şimdiye kadar yalnızca bağışıklık sisteminin implantlara tepkisine odaklanıldığını ancak bakterilerin de sürece aktif şekilde dahil olduğunu vurguluyor.

Antibiyotik Geçici Çözüm

Farelere uygulanan antibiyotik tedavisi, bakteriyel bulaşmayı azaltarak cihazların performansını iyileştirse de uzun süreli antibiyotik kullanımının zararlı olduğu görüldü. Dahası, beyinde tespit edilen bazı bakterilerin Alzheimer, Parkinson ve inme gibi ciddi nörolojik hastalıklarla ilişkili olduğu biliniyor.

Üniversitenin inovasyon başkan yardımcısı Prof. Jeff Capadona, “Bu sonuçlar, sadece iltihabı bastırmak değil, bakterilerin beyne girişini tamamen engelleyecek kalıcı çözümler geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor” diyor.

Capadona’nın laboratuvarı, araştırmayı genişleterek hidrosefali gibi durumlarda kullanılan ventriküler şantlar gibi farklı beyin implantlarındaki bakteriyel etkileri de inceliyor.

Klinik Gerçeklik: İnsanlarda da Görüldü

Ekip, bir beyin implantı taşıyan insan gönüllünün dışkı örneklerinde benzer bakterilere rastladı. Bu da, bulgunun yalnızca laboratuvar ortamına özgü olmadığını, gerçek hayatta da etkili olabileceğini gösterdi.

Prof. Bolu Ajiboye, “Bu bulgu, implant güvenliği konusunda yeni nesil stratejiler geliştirmek için sağlam bir dayanak oluşturuyor,” diyerek araştırmanın hastalara daha güvenli tedavi seçenekleri sunabileceğini vurguluyor.

Related Posts

Sahte güneş gözlüğü nasıl anlaşılır? Üzerinde CE belgesi olmalı

Yaz aylarının gelmesiyle güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar sahte ve kalitesiz güneş gözlüklerine karşı uyarıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, “Gözlüğün belli standartlara göre imal edilmiş olması lazım. Üzerinde güvenlik ve kalite standartlarına sahip olduğunu gösteren CE belgesi gibi ibareler ve sertifikalı olmalı” ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.